Cumva surprinzător, dar în decursul lunii septembrie în Ucraina a scăzut prețul la unele alimente, în special la crupe. Cel puțin așa arată datele statisticii. Astfel, din informațiile Centrului Național Științific „Institutul economiei agrare”, cel mai mult în acest sens s-a ieftenit hrișca — în comparație cu luna august, costul ei s-a micșorat cu 18,1% (până la 36,34 grn/kg în medie).
Ieftenirea hriștii ar putea fi legată de faptul că anul acesta agricultorii din Ucraina vor obține o recoltă record a acestei culturi. După cum a povestit prim-viceministrul politicii agrare și alimentației Taras Vîsoțkii, acest lucru se datorează suprafețelor mari care au fost însămânțate în comparație cu anii precedenți, precum și datorită unei rate ridicate de productivitate. Mai exact, din spusele lui, conform datelor din prima săptămână a lui octombrie, fusese recoltate 173,8 mii tone de hrișcă și asta având în vedere că până la sfâșitul treieratului mai era destul timp. Ca să ne facem o impresie, anul trecut în total au fost cultivate în jur de 148 mii tone. În ceea ce privește suprafețele de însămânțare, funcționarul remarcă că în comparație cu anul 2022 ele sunt cu 20 mii hectare mai mari și constituie 141,5 mii ha.
„Această suprafață este cea mai mare din toată perioada independenței Ucrainei, — a subliniat Taras Vîsoțkii. — Anul acesta datorită condițiilor meteorologice favorabile și Forțelor Armate ale Ucrainei îmblătitul hriștii are loc mai iute decât anul trecut. Deja au fost cultivate 86% din toată suprafața, în timp ce în 2022 în această perioadă aveam un indice de 49% în această privință. Dacă vorbim despre productivitate, rezultatele, de asemenea, sunt mai bune: 1,42 t/hа față de 1,22 t/ha. Toți acești factori în asamblu ne permit să obținem o recoltă record de hrișcă”.
El a mai adăugat că acest lucru va favoriza micșorarea prețului, dar, totodată, a specificat că nu trebuie de uitat nici despre asemenea factori ca prelucrarea costisitoare, logistica, ambalarea.
Apropo, lidere la capitolul de cultivare a hriștii sunt regiunile Vinnița și Hmelnițki.
Ministerul politicii agrare și alimentației mai amintește că în 2021, ultimul an înainte de declanșarea războiului pe scară largă, au fost însămânțate 91,9 mii hectare de hrișcă, de pe care s-au acumulat 105 mii tone de producție și această cifră era considerată până acum record.
Dintre altele, după cum menționează cei de la Institutul economiei agrare, în septembrie au scăzut în preț merele (în medie cu 27,8% până la 18,34 grn/kg), dar și strugurii (cu 11,8% până la 74,65 grn/kg), varza (cu 16% до 7,80 grn/kg), cartofii (cu 19,7% până 9,32 grn/kg).
Cu aceasta, însă, veștile bune se cam termină. Nu de alta, dar când vine vorba despre așa alimente precum carnea, motive de bucurie sunt puține. Într-un an — din septembrie 2022 până în septembrie 2023 — cel mai mult s-au scumpit carnea de porc și slănina. Astfel, slănina de porc cu rânduri, costițele și carnea de pe piept au adăugat la preț 14,2-16 %, antricotul și spata de porc — 24,7-27,3% și costau în medie în luna septembrie 257,38, respectiv 194,29 grivne pentru 1 kilogram de producție. Costul slanei sărate s-a majorat cu 22,5-44,1%, în funcție de tip, ajungând la 254-271,50 grn/kg. Nu prea rămân în urmă nici alte feluri de carne. Pieptul de pui, să zicem, a devenit mai scump cu 13,7% și costa în jur de 152,3 grn/kg, iar carnea de vită a ajuns să coste în medie 245,16 grn/kg, scumpindu-se cu 12,6%.
„Majorarea prețurilor la principalele feluri de carne a avut loc în urma micșorării efectivului de animale. Acest lucru, la rândul său, este cauzat de acțiunile de luptă și de ocuparea unui număr însemnat de teritorii, de scumpirea serviciilor legate de logistică și de transportare, dar și de majorarea prețurilor în ceea ce privește hrana sau curentul electric”, — a comentat pentru publicația „Focus” Natalia Kopiteț, colaborator științific la Institutul economiei agrare.
Conform prognozelor oferite de speciliștii Institutului, în octombrie-noiembrie prețurile la crupe și făină vor rămâne favorabile pentru consumători, mai ales în ceea ce privește hrișca, care s-ar putea iefteni cu încă 5-7%. În schimb, experții nu sunt atât de optimiști când vine vorba despre fructe și legume, care, din spusele lor, ar urma să se scumpească în perioda ce urmează din cauza măririi cheltuielilor necesare pentru păstrare și transportare.
„În acest caz o influență mare o vor avea prețurile ridicate la energie electrică și combustibil. În octombrie-noiembrie merele se pot scumpi până la 18-20 grn/kg, iar strugurii – până la 100 grn/kg, — menționează Inna Salo, o altă specialistă de la Institutul economiei agrare. — Costul fructelor din import va râmâne la un nivel destul de ridicat. Astfel, ne așteptăm ca portocalele să coste până la 80 grn/kg, iar bananele – până la 50 grn/kg”.
În octombrie-noiembrie, de asemenea, ar pute-o lua în sus și prețurile la curechi, sfeclă, ceapă, morcovi sau cartofi, în timp ce carnea până la sfârșitul toamnei ar putea să se scumpească cu încă 5%, sunt de părere cei de la Institutul economiei agrare.
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/